Χρόνιο Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα Εγκεφάλου – Αντιμετώπιση

Σκληρά μήνιγγα ονομάζεται μία μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο. Υποσκληρίδιο αιμάτωμα ονομάζεται η συγκέντρωση αίματος κάτω από τη σκληρά μήνιγγα και εξωτερικά του ίδιου του εγκεφάλου. Ένα χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα συνήθως προϋπάρχει περίπου δύο με τρεις εβδομάδες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα αίτια που το προκαλούν μπορεί να είναι ακόμη και ένα ήπιο χτύπημα στο κεφάλι όπως π.χ. σε ένα ντουλάπι ή μία πόρτα, μετά από μία αιφνίδια πτώση κ.ά. Κυρίως όμως παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος.

Το αιμάτωμα αυτό συνήθως είναι ασυμπτωματικό στην αρχή. Σταδιακά όμως, καθώς αυτό προοδευτικά μεγαλώνει, εμφανίζονται συμπτώματα από την πίεση στον υποκείμενο εγκέφαλο (π.χ. πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, έμετος, αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, αστάθεια κ.ά.).

Η διάγνωσή του γίνεται με την αξονική τομογραφία, η οποία μπορεί με καλή ακρίβεια να προσδιορίσει και την ηλικία του αιματώματος. Η παροχέτευση του αιματώματος με χειρουργική επέμβαση αποτελεί συνήθη πρακτική. Στο χειρουργείο διενεργούνται δύο μικρές οπές στο κρανίο του ασθενούς (κρανιοανατρήσεις) και ξεπλένεται το αιμάτωμα, προσπαθώντας και αφήνοντας ανέπαφο τον υποκείμενο εγκέφαλο. Σε περιπτώσεις όπου το ιστορικό του ασθενούς είναι πολύ βεβαρημένο, η ανωτέρω επέμβαση δύναται να διενεργηθεί και με τοπική αναισθησία, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι μιας γενικής νάρκωσης.

Τα αποτελέσματα συνήθως είναι άμεσα και ο ασθενής κινητοποιείται σύντομα ώστε να επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριοτήτων το συντομότερο δυνατό.