Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Αντιμετώπιση

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι πάθηση στην οποία ένα νεύρο (το μέσο νεύρο) πιέζεται στον καρπό και δίνει συγκεκριμένα συμπτώματα. Το μέσο νεύρο ελέγχει την αίσθηση της παλάμης, του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου δακτύλου και μέρος του παράμεσου καθώς επίσης και πολλούς από τους μύς του χεριού. Το μέσο νεύρο διέρχεται μέσα από ένα στενό πέρασμα σαν τούνελ στον καρπό, που λέγεται καρπιαίος σωλήνας. Παράλληλα, μέσα από το τούνελ αυτό περνάνε οι τένοντες που κάμπτουν τα δάκτυλα του χεριού. Αν για κάποιο λόγο το νεύρο πιέζεται μέσα στο σωλήνα αυτό, προκαλούνται σημαντικές ενοχλήσεις.

Συμπτώματα

Το σύνδρομο μπορεί να παρατηρηθεί σε κάθε ηλικία, συχνότερα όμως προσβάλλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας κατά τη διάρκεια της έναρξης εμμηνόπαυσης. Εκδηλώνεται κυρίως με μούδιασμα στα δάκτυλα που νευρώνονται από το μέσο νεύρο, δηλαδή στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στο μισό παράμεσο. Τα δάκτυλα που εμπλέκονται περισσότερο είναι ο δείκτης και ο μέσος. Στην αρχή το μούδιασμα είναι παροδικό, ενώ αργότερα μπορεί να γίνει και μόνιμο. Μπορεί να εμφανίζεται κατά τη νύχτα και πολλές φορές ξυπνά τον ασθενή. Εμφανίζεται επίσης στην οδήγηση ή σε εργασίες που απαιτούν συγκεκριμένη στάση του χεριού. Ο ασθενής μπορεί να βρίσκει ανακούφιση τινάζοντας το χέρι του. Μερικές φορές το μούδιασμα μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο. Ο πόνος ορισμένες φορές φτάνει μέχρι τον αγκώνα, σπανιότερα στον βραχίονα ή και τον ώμο. Σε προχωρημένες καταστάσεις εμφανίζεται και μυϊκή αδυναμία στους μύς του χεριού που ελέγχονται από το μέσο νεύρο.

Διάγνωση

Η διάγνωση επιβάλλει την κλινική εξέταση από το νευροχειρουργό και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα. Για το ηλεκτρομυογράφημα τοποθετούνται μερικές πολύ μικρές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία των χεριών και ελέγχονται τα ηλεκτρικά δυναμικά των νεύρων ώστε να αποκαλυφθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε βλάβη στην περιοχή.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης στο ηλεκτρομυογράφημα και την ένταση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Όταν αποφασιστεί η χειρουργική αντιμετώπιση, το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία. Μέσω μιας πολύ μικρής τομής στην παλάμη, κόβεται ένας σύνδεσμος που πιέζει το μέσο νεύρο και αυτό αποσυμπιέζεται. Ο ασθενής θα χρειαστεί να φέρει έναν επίδεσμο για 24-48 ώρες και έπειτα σταδιακά θα επανέλθει στις προηγούμενες δραστηριότητές του. Η τομή είναι πολύ μικρή και απλά παυσίπονα αρκούν για τυχόν πόνο στο σημείο αυτό μετά το χειρουργείο. Πρωταρχικός στόχος του χειρουργείου αυτού είναι η διακοπή της προοδευτικής εξέλιξης των συμπτωμάτων και μέσω της αποσυμπίεσης του νεύρου, η δυνατότητα αποκατάστασής του και η σταδιακή βελτίωση των συμπτωμάτων.

Νευροχειρουργός Τριανταφυλλίδης