Παγίδευση Ωλενίου Νεύρου – Αντιμετώπιση

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία βασικά νεύρα του άνω άκρου. Δύναται το ωλένιο νεύρο να παγιδευτεί καθώς διέρχεται από τον αγκώνα. Είναι το πιο συχνό σύνδρομο παγίδευσης περιφερικού νεύρου μετά από αυτό του καρπιαίου σωλήνα. Για την πάθηση μπορεί να ενοχοποιείται η υπερβολική χρήση του αγκώνα λόγω επαγγελματικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας είναι μούδιασμα στα δύο μικρά δάκτυλα του χεριού, κυρίως το βράδυ, πόνος στον αγκώνα και σε συγκεκριμένη περιοχή του χεριού που νευρώνεται από το νεύρο αυτό. Σε προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει και αδυναμία σε συγκεκριμένους μικρούς μυς του χεριού και των δακτύλων.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση θέτει την υποψία για τη διάγνωση και αυτή επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα. Η θεραπεία, είτε συντηρητική είτε χειρουργική, εξαρτάται από την ένταση της πίεσης, το αποτέλεσμα του ηλεκτρομυογραφήματος αλλά κυρίως από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και την ένταση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία

Αν αποφασιστεί η χειρουργική επέμβαση, αυτή περιλαμβάνει μία τομή στον αγκώνα, υπό γενική αναισθησία, και αφού αποκαλυφθεί το νεύρο, αποσυμπιέζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο ασθενής δύναται να λάβει εξιτήριο την ίδια μέρα και σταδιακά επανέρχεται στην καθημερινότητά του. Στόχος είναι να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η λειτουργία του νεύρου και αποσυμπιέζοντάς του να του δώσουμε τη δυνατότητα να ανακάμψει και να αποκατασταθούν τα συμπτώματα.

Νευροχειρουργός Τριανταφυλλίδης