Οσφυϊκή μικροδισκεκτομή

Η μικροδισκεκτομή διενεργείται από τον νευροχειρουργό για την αφαίρεση της οσφυϊκής δισκοκήλης. Σκοπός της επέμβασης είναι η πλήρης αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας με την ελάχιστη επέμβαση στους φυσιολογικούς ιστούς. Ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον χρόνιο πόνο ο οποίος δεν υποχωρούσε με συντηρητικές θεραπείες.

Πώς γίνεται η μικροδισκεκτομή

Η μικροδισκεκτομή γίνεται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία και με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου για άριστη εικόνα του χειρουργού στο σημείο της επέμβασης. Για την είσοδο των χειρουργικών εργαλείων, γίνεται μία πολύ μικρή τομή περίπου 3 εκατοστών στην οσφυϊκή μοίρα. Αποκόπτεται και αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου το οποίο συμπιέζει τη νευρική ρίζα και προκαλεί τον πόνο.

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για ένα 24ωρο, σηκώνεται αυθημερόν και περπατάει. Επιστρέφει στην καθημερινότητά του ως επί το πλείστον σε 3-4 εβδομάδες.

Η επέμβαση αυτή αποτελεί την επέμβαση εκλογής, για τη συγκεκριμένη πάθηση. Είναι πάρα πολλές οι στατιστικές και οι συγκριτικές μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία που εκθειάζουν τα αποτελέσματά της συγκριτικά με άλλου είδους επεμβάσεις που κατά καιρούς εμφανίζονται.

Νευροχειρουργός Τριανταφυλλίδης