Όγκοι Εγκεφάλου – Αντιμετώπιση

Ως όγκοι εγκεφάλου χαρακτηρίζονται όλοι οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι στο εσωτερικό του κρανίου συμπεριλαμβανομένης και της βάσης του εγκεφάλου.

Οι κακοήθεις όγκοι χωρίζονται στους πρωτοπαθείς όγκους εγκεφάλου, όταν  αναπτύσσονται από τα ίδια τα κύτταρα του εγκεφάλου και στους μεταστατικούς όγκους όταν η βλάβη ξεκινά από άλλο σημείο του σώματος, όπως πνεύμονας, μαστός κ.α.

Τα συνήθη συμπτώματα που απαιτούν διερεύνηση του εγκεφάλου είναι οι πρωινοί πονοκέφαλοι, η  διαταραχή της όρασης (διπλωπία), η ναυτία, ο έμετος, του μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος, η αδυναμία ενός άκρου.

Εάν σύμφωνα με το πόρισμα των απεικονιστικών εξετάσεων υπάρχει όγκος στον εγκέφαλο, ο νευροχειρουργός μπορεί να διενεργήσει:

Να σημειωθεί ότι τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου είναι αντιμετωπίσιμοι υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ακόμη και οι μεταστατικοί,  ειδικά όταν η αρχική εστία είναι υπό έλεγχο και το επιτρέπει το ιστορικό του ασθενούς.

Εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η διαπροσωπική σχέση του ασθενούς με το νευροχειρουργό όπως επίσης  και η πλήρης και ενδελεχής ενημέρωση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του σχετικά μα τη φύση της πάθησής του, τις θεραπευτικές επιλογές και τα πλεονεκτήματα αυτών.

Νευροχειρουργός Τριανταφυλλίδης