Σπονδυλοδεσία

Σπονδυλοδεσία είναι η επέμβαση για την αντιμετώπιση της σπονδυλολίσθησης, καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης και γενικότερα καταστάσεων οι οποίες προκαλούν αστάθεια στη σπονδυλική στήλη.

Σε περίπτωση που συνυπάρχει  στένωση του σπονδυλικού σωλήνα ή δισκοκήλη, η σπονδυλοδεσία μπορεί να συνδυασθεί σε ένα χειρουργείο με την αποσυμπιεστική πεταλεκτομή ή δισκεκτομή.

Η σύγχρονη τεχνική σπονδυλοδεσίας μπορεί να είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική και ονομάζεται διαδερμική σπονδυλοδεσία.

Πώς γίνεται η διαδερμική σπονδυλοδεσία

Η διαδερμική σπονδυλοδεσία γίνεται με πολύ μικρές τομές μήκους 2 εκατοστών, σχεδόν αναίμακτα και όχι με τη μεγάλη κλασική τομή. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής συγκαταλέγονται η γρηγορότερη μετεγχειρητική ανάρρωση. Ωστόσο οι ενδείξεις για μία επιτυχημένη διαδερμική σπονδυλοδεσία είναι πολύ συγκεκριμένες.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης διενεργούνται ακτινογραφίες με τη βοήθεια φορητού ακτινολογικού μηχανήματος (C-arm). Η σπονδυλοδεσία γίνεται με βίδες και ράβδους που τοποθετούνται δια μέσου των μικρών τομών του δέρματος, με τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών που περιβάλλουν τους σπονδύλους.

Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα και η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι ταχεία. Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται κάθε φορά από διάφορους παράγοντες, όπως ο αριθμός των επιπέδων στα οποία διενεργήθηκε η σπονδυλοδεσία, η προεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς κ.ά. Συνήθως όμως, κατά μέσο όρο, οι ασθενείς επανέρχονται στις προηγούμενες δραστηριότητές τους σε διάστημα περίπου 6-8 εβδομάδων.

Η Νευροπλοήγηση (navigation) στις επεμβάσεις της Σπονδυλικής Στήλης

Με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας είμαστε πλέον σε θέση να μπορούμε να χρησιμοποιούμε νευροπλοήγηση (navigation) και στις επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια κατά την τοποθέτηση των υλικών σπονδυλοδεσίας (διαυχενικές βίδες) και πολύ μικρότερες πιθανότητες τραυματισμού νευρικών ριζών σε σύγκριση με την κλασική μέθοδο.