Δισκοκήλη (Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου) Οσφυϊκής Μοίρας

Η οσφυϊκή μοίρα αποτελείται από πέντε σπονδύλους. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος συνήθως είναι μια μαλακή ουσία που συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην απορρόφηση των κραδασμών κατά τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Ο δίσκος αυτός όταν εκφυλιστεί (αλλοιωθεί η σύστασή του) τότε αφυδατώνεται, μπορεί να σκληρύνει και γενικότερα παύει να είναι λειτουργικός. Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου ή Δισκοκήλη προκαλείται όταν ο δίσκος προβάλλει και πιέζει τα νεύρα που υπάρχουν στην περιοχή. Τα νεύρα αυτά ελέγχουν τις λειτουργίες στα κάτω άκρα (αισθητικότητα, δύναμη κ.ά.). Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου ένα κομμάτι του δίσκου έχει αποκοπεί και ως ελεύθερο τεμάχιο πλέον πιέζει τα νεύρα της περιοχής.

Συμπτώματα της οσφυϊκής δισκοκήλης

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου συνήθως εμφανίζεται με έντονο πόνο στη μέση που αντανακλά στο πόδι, και συνήθως κατεβαίνει κάτω από το γόνατο μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού. Μπορεί ο πόνος να εμφανίζεται μόνο στο πόδι χωρίς καθόλου ενοχλήματα στη μέση. Επίσης συνήθως συνυπάρχει μούδιασμα στην ίδια περιοχή. Μπορεί ο ασθενής να έχει και αδυναμία στο πόδι. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν απότομα, μπορεί όμως και να προϋπάρχουν και σταδιακά να επιδεινώνονται δίχως απαραίτητα να έχει προηγηθεί κάποια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πάθηση αυτή ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε νεαρούς και γενικότερα υγιείς ασθενείς. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όμως στη μέχρι τώρα διεθνή βιβλιογραφία δεν έχουν περιγραφεί σαφή αίτια που να οδηγούν στην εμφάνιση της δισκοκήλης.

Η μαγνητική είναι απαραίτητη για να τεθεί η διάγνωση. Η εξέταση αυτή θα δείξει επακριβώς το σημείο της πίεσης και το επίπεδο της βλάβης. Το ιστορικό του ασθενούς και η νευροχειρουργική εξέταση σε συνδυασμό με τα ευρήματα στη μαγνητική θέτουν το πλαίσιο ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης.

Αντιμετώπιση

Ο Νευροχειρουργός θα προτείνει την ενδεδειγμένη κάθε φορά μέθοδο θεραπείας αφού πρώτα εξηγήσει με λεπτομέρειες στον ασθενή τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της κάθε μεθόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο πόνος είναι έντονος δεν υποχωρεί ούτε με πολύ ισχυρά παυσίπονα. Ο έντονος πόνος που δεν υποχωρεί με παυσίπονα και άλλες συντηρητικές μεθόδους μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής αλλά και την ψυχολογία του ασθενούς. Στις μέρες μας πρωταρχική σημασία έχει η ποιότητα ζωής του ασθενούς και η δυνατότητά του να μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον όμως όταν υπάρχει κάποιο νευρολογικό έλλειμμα (π.χ. αδυναμία στο πόδι), τότε η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς. Το ιστορικό και η κλινική εξέταση στο σημείο αυτό παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη λήψη της απόφασης σχετικά με το χειρουργείο αλλά και για το πότε θα πρέπει αυτό να διενεργηθεί.

Επιπλέον θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει μούδιασμα στα γεννητικά όργανα ή/και ακράτεια ή άλλες διαταραχές της ούρησης, τότε η κατάσταση πλέον είναι επείγουσα και το χειρουργείο επιτακτικό ώστε να προστατευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται η λειτουργία της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και της στύσης. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ιππουριδική συνδρομή και παρατηρείτε σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από τη δισκοκήλη σε όλα τα νεύρα της περιοχής (ιππουρίδα), συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ελέγχουν τις ανωτέρω βασικές λειτουργίες.

Η πλέον ενδεδειγμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη χειρουργική θεραπεία για τη δισκοκήλη στη μέση είναι η μικροδισκεκτομή. Είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική που γίνεται μόνο με το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο ώστε ο χειρουργός να μπορεί να βλέπει με μεγέθυνση ως και 40 φορές μεγαλύτερη, το χειρουργικό πεδίο. Η τομή είναι πολύ μικρή (περίπου 3-4 εκ) στο πίσω μέρος της πλάτης και ο Νευροχειρουργός με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων αφαιρεί το τμήμα του δίσκου που προκαλεί τα συμπτώματα αποσυμπιέζοντας τα νεύρα με στόχο την άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και κυρίως από τον πόνο. Σχετικά με την τελική εξέλιξη και βελτίωση των υπόλοιπων τυχόν συμπτωμάτων που μπορεί να υπάρχουν (μούδιασμα, αδυναμία κ.ά.) η αποκατάσταση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι αναλύονται με σαφήνεια στον ασθενή πριν το χειρουργείο.