Διαδερμική Κυφοπλαστική – Σπονδυλοπλαστική

Η διαδερμική κυφοπλαστική – σπονδυλοπλαστική, είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική (minimal invasive) που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας σε ασθενείς με κατάγματα ενός ή περισσοτέρων σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης.

Συνήθως με αυτήν την τακτική αντιμετωπίζονται ασθενείς με οστεοπορωτικά κατάγματα. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και σε κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή όγκος.

Η κυφοπλαστική γίνεται με τον ασθενή σε πρηνή θέση και με τη βοήθεια φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Ο Νευροχειρουργός μέσω μιας πολύ μικρής τομής, εισάγει διαδερμικά μία βελόνη που την οδηγεί στο σημείο του κατάγματος με τη βοήθεια συνεχών ακτινογραφιών. Εκεί, φουσκώνει ένα μπαλόνι, προκειμένου να δημιουργηθεί κενός χώρος στο σημείο του κατεστραμμένου σπονδύλου.

Ακολούθως, το μπαλόνι αφαιρείται και στον κενό χώρο που δημιουργήθηκε πραγματοποιείται έγχυση ενός παχύρρευστου υλικού σαν τσιμέντο που καλύπτει το κάταγμα και στερεοποιείται σε λίγα λεπτά. Η βελόνη αφαιρείται και η επέμβαση ολοκληρώνεται συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ασθενής κινητοποιείται αυθημερόν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως άμεσα.  Οι ασθενείς ως επί το πλείστον, παίρνουν εξιτήριο αυθημερόν και σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί 24ωρη παραμονή.

Στόχος του χειρουργείου αυτού είναι η άμεση ανακούφιση από τον πόνο, η βελτίωση της κινητικότητας, η διακοπή χρήσης κηδεμόνων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς με μία ελάχιστα επεμβατική σύγχρονη τεχνική.