Αυχενική Σπονδύλωση – Αντιμετώπιση

Αυχενική σπονδύλωση ονομάζεται η κατάσταση εκείνη όπου συνυπάρχει στένωση του σπονδυλικού σωλήνα και των νευρικών τρημάτων στον αυχένα (αυχενική μοίρα). Η στένωση αυτή προκαλεί πίεση στο νωτιαίο μυελό και στις νευρικές ρίζες που ελέγχουν τον πόνο, την αισθητικότητα και την κίνηση στα χέρια. Η στένωση αυτή οφείλεται κυρίως σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις λόγω ηλικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας κ.ά. Οι αλλοιώσεις που προκαλούν τη στένωση οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Δηλαδή, συνυπάρχει εκφυλισμός του μεσοσπονδυλίου δίσκου, υπερτροφία των συνδέσμων και των αρθρώσεων καθώς και οστεόφυτα. Όλα μαζί προκαλούν τη στένωση του σωλήνα από όπου διέρχονται ο νωτιαίος μυελός και των τρημάτων των νευρικών ριζών με αποτέλεσμα να προκαλούν πίεση και διαταραχές στην αιμάτωσή τους.

Η αυχενική σπονδύλωση μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο  στην περιοχή του αυχένα, δυσκαμψία, περιορισμό στις κινήσεις, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, έλλειψη συντονισμού, διαταραχές αντανακλαστικών, απώλεια των λεπτών και επιδέξιων κινήσεων στα χέρια, δυσκολία στο περπάτημα, ακράτεια ούρων κ.ά.

Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε συντηρητική. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς, την κλινική του εικόνα και τα απεικονιστικά ευρήματα στη Μαγνητική τομογραφία. Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών είτε με αυχενική δισκεκτομή είτε με οπίσθια πεταλεκτομή με ή χωρίς σπονδυλοδεσία. Οι ενδείξεις αλλά και ο σκοπός του χειρουργείου κάθε φορά εξατομικεύονται για το συγκεκριμένο ασθενή. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον ασθενή έπειτα από λεπτομερή ενημέρωσή του.

Νευροχειρουργός Τριανταφυλλίδης