Αδένωμα Υπόφυσης – Αντιμετώπιση

Το αδένωμα της υπόφυσης είναι συνήθως καλοήθης όγκος που εμφανίζεται σε σχετικά νέους ανθρώπους και συχνότερα στις γυναίκες. Ο όγκος εντοπίζεται στην περιοχή του τουρκικού εφιππίου και ανάλογα με τις ιδιότητες των κυττάρων (εάν εκκρίνουν ορμόνες ή όχι) χαρακτηρίζεται ως εκκριτικό ή μη εκκριτικό.

Οι αιτίες εμφάνισης του αδενώματος είναι άγνωστες ενώ τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως όταν μεγαλώσει και αρχίζει να πιέζει πρωτίστως την υπόφυση και ακολούθως το οπτικό νεύρο.

Τα συμπτώματά του μπορεί να είναι οπτικές διαταραχές, πονοκέφαλος, έμετος, ζάλη, υπνηλία, έντονη κούραση και ίσως γαλακτόρροια και διαταραχές στην έμμηνο ρύση των γυναικών.

Εάν διαγνωστεί αδένωμα υπόφυσης, το μέγεθος, η φύση του αδενώματος (εκκριτικό ή μη εκκριτικό) και τα συμπτώματα του ασθενούς συνυπολογίζονται ώστε να αποφασισθεί η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας. Αρχικά μπορεί να αποφασιστεί παρακολούθηση για να διαπιστωθεί η ταχύτητα ανάπτυξής του ή μπορεί να δοθούν φαρμακευτικές θεραπείες για τη συρρίκνωσή του.

Εάν ο όγκος αναπτύσσεται, πιέζει σημαντικές δομές του εγκεφάλου όπως το οπτικό νεύρο ή προκαλεί συμπτώματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με συντηρητικές μεθόδους, μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση (διασφηνοειδική αφαίρεση) με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου ή ενδοσκοπίου και νευροπλοήγησης (navigation) για συνεχή παρακολούθηση και προστασία των εξαιρετικά σημαντικών δομών που βρίσκονται στην περιοχή.

Νευροχειρουργός Τριανταφυλλίδης